Carian

Sabtu, 17 November 2012

Usaha-usaha Memajukan Perusahaan Makanan Tradisional

Jadual di bawah menunjukkan perusahaan keropok yang dihasilkan. Tulis sebuah karangan tentang uasaha-usaha memajukan perusahaan makanan tradisional. Panjang huraian anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.

Jenis Keropok Keping & Kuantiti Dihasilkan


RANGKA KARANGAN

Pendahuluan:
  • negara kaya dengan pelbagai makanan tradisional
Isi:
  • memudahkan proses pinjaman
  • membantu mereka memasarkan produk
Penutup:
  • kemajuan perusahan ini akan membantu meningkatkan ekonomi


CONTOH KARANGAN

Negara kita kaya dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang berasal dari pelbagai negeri. Antara makanan tradisional yang popular di Malaysia ialah dodol, baulu, dan lemang. Makanan ini turut mendapat sambutan di luar negara. Pelbagai usaha perlu dilakukan bagi mengkomersilkan makanan tersebut bukan sahaja di dalam, malah ke luar negara.

     Anatara usaha efektif adalah dengan memudahkan proses pinjaman modal kepada pengusaha-pengusaha kecil makanan tradisional agar mereka mampu membesarkan saiz perusahaan mereka. Syarat-syarat pinjaman haruslah dilonggarkan agar lebih banyak pengusaha kecil layak menerima pinjaman. Kesukaran mendapatkan pinjaman menyebabkan perniagaan tidak dapat dikembangkan.

     Agensi-agensi yang berkaitan perlu memberi bantuan dari aspek pemasaran. Bantuan dalam memasarkan produk mereka amat penting dalam meningkatkan penjualan. Mereka patut diberi ruang untuk memasarkan produk mereka sama seperti para pengusaha makanan yang sudah terkenal agar mereka juga akan mengecapi keuntungannya.

     Pendek kata, banyak lagi usaha yang boleh dilakukan dalam memajukan industri makanan tradisional. Kemajuan dalam perusahan makanan tradisional akan membawa keuntungan kepada ekonomi negara. Sehubungan itu, sikap di mana ada kemahuan, di situ ada jalan perlu ada dalam diri semua pengusaha makanan tradisional agar kejayaan yang diimpikan menjadi realiti.

5 ulasan: