Carian

Isnin, 26 November 2012

Bagaimana Menghormati Warga Emas

Gambar di bawah menunjukkan suasana pada pagi hari raya. Tulis sebuah karangan tentang bagaimana menghormati warga emas. Panjang huraian anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.RANGKA KARANGAN

Pendahuluan:
  • tanpa warga tua tiada belia hari ini
  • mereka harus dihormati
Isi:
  • memberikan perhatian kepada mereka - program Ibu Bapa Angkat
  • menjaga mereka setelah mereka kurang berdaya
Penutup:
  • warga emas penting dalam hidup kita
  • harus menyenangkan hati mereka


CONTOH KARANGAN

Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara. Slogan ini sering dilaungkan dalam usaha negara menyemai semangat dalam kalangan belia untuk memajukan negara. Namun, itu tidak bermakna warga emas atau warga tua disisihkan dalam hidup kita. Tanpa mereka tiadalah golongan belia pada hari ini. Warga emas harus mendapat pengiktirafan yang sewajarnya melalui pelbagai cara.

     Kita dapat membuktikan rasa hormat kita kepada warga emas dengan memberikan perhatian kita kepada mereka. Pihak sekolah harus menggalakkan pelajar mengunjungi rumah orang tua-tua. Program Ibu Bapa Angkat wajar diwujudkan bagi mengubat kerinduan warga emas terhadap anak-anak atau cucu-cucu mereka. Melalui program ini pelajar akan dapat menyemai nilai hormat terhadap orang tua.

     Bukan itu sahaja cara kita menunjukkan penghargaan terhadap warga emas. Sebagai anak, kita haruslah menjaga orang tua kita apabila mereka sudah tidak berdaya. Kita haruslah mencurahkan kasih sayang kepada mereka sama seperti yang telah dilakukan oleh mereka sewaktu kita masih kecil. Hati mereka tidak boleh disakiti walau dalam apa jua keadaan.

     Tuntasnya, warga tua sememangnya amat penting dalam kehidupan kita semua. Sebagai ahli masyarakat yang bertanggungjawab, kita mesti berusaha untuk menyenangkan hati mereka agar kita tidak dikatakan bersikap seperti kacang lupakan kulit.

6 ulasan: