Carian

Sabtu, 17 November 2012

Kebaikan Perubatan Menggunakan Herba

Gambar di bawh menunjukkan hasil produk tempatan. Tulis sebuah karangan tentang kebaikan perubatan menggunakan herba. Panjang huraian anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.RANGKA KARANGAN

Pendahuluan:
  • perubatan semakin canggih
  • perubatan tradisional - tumbuhan herba
Isi:
  • kos lebih murah dan mudah diperoleh
  • mengubati penyakit yang tidak dapat dirawat oleh perubatan moden
Penutup:
  • manfaat kepada masyarakat
  • galakan kerajaan


CONTOH KARANGAN

Kemajuan perubatan di negara kita semakin canggih sama ada perubatan secara moden yang dilengkapi pelbagai alatan sofistikated. Begitu juga dengan perubatan secara tradisional yang turut menggunakan tumbuh-tumbuhan herba sebagai penawar kepada pelbagai jenis penyakit.

     Antara kebaikan perubatan secara tradisional ialah kos perubatan yang lebih murah jika dibandingkan dengan perubatan secara klinikal. Bahan-bahan perubatan diperoleh dari kawasan tempat tinggal kita. Sebagai contoh, daun belimbing buluh boleh dijadikan ubat darah tinggi, daun misai kucing dikatakan dapat merawat penyakit kencing manis, daun bunga raya putih pula dapat menurunkan kepanasan demam.

     Selain itu, perubatan tradisional merupakan perubatan alternatif kepada perubatan moden. Kadang-kadang terdapat penyakit yang tidak dapat diubati dengan perubatan moden seperti santau. Oleh hal yang demikian, pengamal rawatan tradisional yang dikenali sebagai bomoh atau tabib akan dirujuk oleh pihak pesakit.

     Kini, pihak kerajaan telah menyedari akan kebaikan ubatan tradisional dan menyokong industri ubatan yang menggunakan tumbuh-tumbuhan herba. Industri ini diharan akan terus berkembang demi kesihatan sejagat.

13 ulasan: